Pages

October 11, 2011

şişli lisesi, çalışma paketi

şişli lisesi yarışması için çalışmalarımız sağdan izlenebilir [projenin kendisinin linki burda]. burcu, cansu ve ben. 2011 haziran ve temmuz.

ilk işimiz arsayı görmek. ve gider gitmez de hem mevkiden hoşlanıyoruz hem de arsanın kuzeybatısına doğru yığılmak gibilerinden fikirler aklımızda yer ediyor. o köşede vakit geçiriyoruz. hatta o köşeden şöyle uzun uzun arsaya doğru bakayım derken her tarafım yağ oluyor. çocukların kaçabilecekleri tüyek mevkilerine gres yağı sürülmüş zira. insan düşünüyor, gerçekleri yok varsaymadan, inandırıcı olmayan söylemler üretmeden, diyelim ki bir okul müdürünü de bir öğrenciyi de mutlu edecek bir proje olamaz mı?

burcu derhal programı çalışıp bize yolluyor, ben de üç beş kütle çalışması yapıyorum.. işte saçma falan demeden bir olasılığı ortaya atıyorsun. sonra onu duruma nasıl uydururum diye düşünürken aklına başka fikirler geliyor falan.. ilk başta güzel güney ışığı meselesi var.. acaba fotovoltaikler ve enerji üreten bir bina olur muydu, öyle olsa nası bi deseni olur, yoksa acaba asma germeli gölgelikleri ve çift cidarı olan yüksek teknoloji bir cephesi mi olsundu falan.. işte projeye dalıveriyoruz.. makinacımız da bizimle, biz diyoruz ki bize güneşle ilgili şu şu verileri bul hocam. o da rüzgar potansiyeli var oranın diyor ...
1
her birimiz bir öneri yapalım deniyor. tabiy, güzel fikir. önemli olan bir an önce girişmek ve ortaya öneriler atmak, meseleyi tartışmak ve şekillendirmek, bekleyeceğimiz bişey yok. zaten duracak zaman da yok. üç adet alternatif ortaya çıkıyor. derhal modelliyoruz. üçünün de kuvvetli yanları var gibi. bir tanesi aslında en baştan daha ilginç duruyor. yine de üçünü de belli bir aşamaya kadar geliştirelim diyoruz. yani işlevleri kabaca yerleştirip bakalım bir ne oluyor gibi.. öyle de yapıyoruz.
1
1
1
o öne çıkan alternatifi evde hızlıca kurcalıyorum.. pek de ikna edici
bişey çıkmıyor.. çıka-da-bilir.. neyse.. projeyi kentsel bağlam, işlev, performans gibi konular üzerinden detaylandırmak daha doğru görünüyor... tabi sadece bilgisayar modeli yapıyor değiliz. derhal bir arazi maketi yapıp maketlere girişiyoruz. bir tarafta plan ve kesit eskizleri, bir tarafta bilgisayar modelleri, bir yanda da maketler... alternatifleri geliştirmeye dalıyoruz. sorunlar çıktıkça öneriler başka önerilere evriliyor, ya da ilk başta düşünmediğimiz farklı alternatifler ortaya çıkıyor. maketler maketleri planlar planları modeller modelleri kovalıyor.. elimizde bir seri alternatif var. bir kısmı farklı üsluplar öneriyor, bir kısmı da yerleşime dair farklılıkları çalışıyor.. tüm alternatifleri karşımıza alıp eğrisini doğrusunu tartmaya çalışıyoruz. sonra ne olduysa bir ara çok tuhaf ama basit ve güçlü bir öneri üzerinde karar kılıyoruz. ortadaki bir kapalı avludan çalışan büyük bir prizma bu. sonra o öneri arsaya yerleşemiyor, bir acayip duruyor. tekrar başa dönüyoruz. ve yine her nasılsa üzerinde durduğumuz tüm önerilerin güçlü yanlarını kendinde toplayan bir tek çözüm ortaya çıkıyor. evet gerçekten öyle. bakıyoruz. tamam artık daha düşünecek zaman da yok bunu sonuçlandırıyoruz diyoruz. 1/500 şematiklere girişiyoruz. böyle sıkışık zamanlarda ölçeklerin ardışıklığına riayet etmek faydalı oluyor. zaten süreçte makine mühendisi takımdan düşüyor. ben de o karmaşık cephe detaylarını ortaya atmanın yeri olmadığını, buna zaman da olmadığını anlıyorum. daha üst ölçeklerdeki başka meselelerle uğraşmak gerekiyor. ve mesela projenin sonuna kadar taşınan bazı kütle ve yerleşim sorunlarını en son ana kadar göremiyoruz falan.. yani her ölçeğe doğru düzgün çalışmak lazım.. nihai kütlenin son ana kadar şekilleniyor olması, böyle sıkışık zamanlarda sorunları düzeltecek
zaman kalmaması vd.. bir takım bariz sorunlara artık geri dönemeyecek olmak.. anlatabiliyor muyum.. tabi, 'başka türlü olabilirdi bunun yolu vardır' demiyorum ama yine de denemekte fayda var..
1
temel kararları verdikten sonra işler daha hızlı yürüyor. zaten teslime pek de vakit kalmamış. işte yardıma gelebilecek arkadaşlar, takvimler, çalışan arkadaşların izin almaları kamplar falan derken uykusuz kamp başlıyor. çizimler detaylandırılıyor ve kütlede daha ziyade rafinman denebilecek son düzeltmeler modelin inşasıyla birlikte yürümekte.. şurası koyu mu olsun beyaz mı, bu kutu burdan mı dönsün şurdan mı.. aslında kütle ve yerleşimle ilgili bir sorun var ama düzeltme şansı yok. elimde hazır render malzemesi yok ve 3D ağaçların render'i patlatacağından korkuyorum... sürekli tasarlamaktan deneme yapmaya hiç vakit kalmamış, renderlar yine son ana kalacak... neyse en azından tam bir modelimiz olsun.. yine son geceye kadar modeller ve renderlarla uğaşmak gerekecek.. işin bi kısmını fotoşop'a bırakırım diyorum ama fotoşop'a da zaman kalmıyor... bu esnada proje ne alemde çizimlere ne oldu diye kontrol edebilenimiz yok, hepimiz başımızı eğmiş çalışıyoruz, uyur uyanık yine sabahlara kadar çalışıp ne yetiştiyse çıktısını alıyoruz. sabah çıktılar gözüme çok güzel görünüyor. zaten sergide diğer projelerin arasında görene kadar da güzel görünmeye devam ediyorlar. o andan sonra ise eksiğin nerde olduğunu anlama çabası başlıyor. işin ilginç yanı, projenin yerleşim ve plan kararları, girişi çıkışı, çevresiyle ilişkisi, açık alanları, mekanların yönlenmesi vd. bana hala gayet yerinde görünüyor. ve daha iyi çalışılmış renderlar ve projenin kuvvetli yanlarını öne çıkaran bir grafik ile, bu haliyle de daha iyi sunulabileceğini düşünüyorum. ama geçmiş olsun. bi sonraki projeye artık.
1

3 comments:

Burcu Arıkan said...

ellerinize sağlık, bunu yeni gördüm. cansuya da yoliim, o da görsün.

kenar said...

reca ederim.
bi 4,5 ay falan olmuş bu arada paketleyeli :)

Burcu Arıkan said...

hmm...4,5 ay mı? ne ara olmuş ya o kadar zaman? nerdeyiz, noluyor?? :P